Stari satovi Darwil

9:34 am

Categories:

Kao uraru satovi mi mnogo znače, ali jedni satovi su mi se posebno urezali u sjećanje u čitavoj mojoj karijeri – a to su stari satovi Darwil.

Sjećam se reklama koje su bile svjetleće, napravljene na neonkama. I bile su u izlozima radnji, stajale su na stalcima, mesingane, u dužini 50-80 cm. Natpis Darwila sa krunom. Ovi što su stajali bili su bez krila, a ovi što su bili na tim neonskim reklamama bili su uređeni kao na mat bijelom staklu, pa je pisao Darwil. To su možda ljudi kod nas i privatno radili, sa krilima i krunom. Davno sam vidio reklame za Darwil. Ja osobno imam kalendar iz 1971.  godine, koji pokazuje mjesto ili sjedište prodavaonice u Trstu. Čuvao ga je moj kolega i poklonio mi ga je. On je urađen na nekom foto papiru malo kvalitetnijem. I baš je očuvan. Pozadi piše Generalno švicarsko zastupstvo Piaza Antonio Nuovo. Kalendar je sa katoličkim praznicima. Kalendar je veličine 10cm sa 5cm. Možda je služio da se izmjeri širina kućišta sata. Tada su satovi obično imali kućišta širine 18-20 mm.

Davno su se ti satovi komentirali u našem urarskom krugu. Komentirali smo te mehanizme. Nekad se naprimjer desi da ispadne sat pa mu se polomi balansna osovina. Što je sad riješeno incablock sistemom. Na ovom automatik satu je taj incablock sistem. Tako da sad sat kad doživi potres može da nastavi da radi, ili uz neku lakšu intervenciju da se vrate da rade. A stari Darwil satovi nisu imali incablock sistem i teško je bilo i podmazati tu balansnu osovinu, a teško je bilo i kad ispadne, on osovinom udari u rubin i pukne. Tu zamjenu ne možete nikad napraviti kao što se to radi tvornički.

Uvijek su se Darwil satovi komentirali u pozitivnom kontekstu. Nitko nikad nije govorio da je to neki loš sat. Jer je on za taj novac za koji je mogao da se nabavi bio vrlo pouzdan sat.